Перейти до основного вмісту

Губернатори Буковини і їх золотий перинатальний центр

Перинатальний центр у Чернівецькій області почали реконструювати ще у січні 2012 року. На реконструкцію тоді планували витратити 79 млн. гривень з державного бюджету. Загальна кошторисна вартість об'єкту  у 2019 році вже становить 161 млн.грн.  Наразі вже  освоєно 127 млн.грн. на цей об'єкт і ще не вистачає  17,8 млн.грн. для завершення реконструкції.  
Вартість реконструкції перинатального центру  з 2012 до 2019 року зросла на 82 млн.грн.
Ми дослідили хто у кого, коли і скільки просили грошей для завершення реконструкції довгобуду перинатального центру.

Розпочинали реконструкцію об'єкту ще за часів президентства Януковича і губернаторства Папієва. Але окрім дороговартісного обладнання за 23 млн.грн. у донецьких фірм з офшорним корінням та влада нічого особливого для реконструкції центру не зробила.
Надія Вірна писала ще у 2016 році про те як через субпідряди з корупційним запашком закупляли обладнання для перинатального центру (http://bit.ly/2KM1wVf).

Світлина запозичена на порталі  acc.cv.ua

Після Революції гідності новий губернатор краю Р. Ванзуряк (03.2014 – 11.2014) за час своєї роботи одноразово звернувся до Прем'єр – міністра Арсенія Яценюка з проханням виділити кошти на завершення об'єкту і одноразово до  Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. Просив тільки 50 млн.грн. 
До призначення нового губернатора у січні 2015 року Чернівецька обласна державна адміністрація надіслала звернення з проханням посприяти у фінансуванні в розмірі 50 млн.грн. до нардепів О. Продан, І.Рибака, О.Богомолець та А.Павелка.
Новий губернатор О.Фищук  вже у лютому 2015 року звернувся до Прем'єр – міністра Арсенія Яценюка з проханням виділити вже 70 млн.грн. на цей об'єкт. Хоча в березні 2015 року  начальник управління капітального будівництва О. Пуршага клопотав в нардепа М.Бурбака про необхідність 50 млн.грн. на завершення об'єкта.
За часів губернаторства О.Фищука (02.2015 -11.2018) направлено 27 звернень з проханням виділити фінансування з державного бюджету на реконструкцію перинатального центру. По чотири звернення отримали прем'єри А. Яценюк та В.Гройсман, нардеп М. Бурбак, Міністерство фінансів України  та Міністерство охорони здоров'я України.
Але цікаве інше – обсяг коштів, який запрошувався у зверненнях. Наприклад, у лютому 2015 року в Прем'єр – міністра  Арсенія Яценюка просять виділити на об'єкт 70 млн.грн., а вже через два місяці  цього ж року - 95 млн.грн., у жовтні 2015 року знову 95 млн.грн, а вже у грудні 2015 року – 142,9 млн.грн. У більшості листів-звернень не вказується чітка кошторисна вартість об'єкта.
 На рис.1 представлено як змінювалась сума фінансування у офіційних зверненнях облдержадміністрації




 У 2019 році  Чернівецька обласна державна адміністрація, яку очолює Михайло Павлюк надіслала звернення з проханням посприяти виділенню коштів на реконструкцію перинатального центру Президенту України П. Порошенку, Міністерству Фінансів України, нардепу М. Федоруку та Д. Кулебі з проханням виділити 76 млн.грн.



Світлина запозичена на порталі  molbuk.ua

За 6 років 37 звернень до різних державних органів, посад у виконавчій та представницькій владі. Найбільше з усіх просили Прем'єр – міністра Арсенія Петровича Яценюка та КМУ, який він очолював. Натомість, КМУ за часів прем'єрства В. Гройсмана виділив з державного бюджету  у  лютому 2017 року 45 млн.грн. та у червні 2018 року 43 млн.грн.

І найголовніше. Всі ці роки аргументація до виділення коштів  однакова. Чернівецька область єдина в Україні, яка не має обласного перинатального центру. Створення такого центру сприяло б зниженню малюкової смертності на 12,5%, материнську інвалідність і смертність на 50 %.

Сухі цифри говорять, що з кожним новим губернатором кошторисна вартість реконструкції  зростала.  Невдовзі матимемо нового очільника області. Цікаво чи вистачить йому сил і натхнення завершити такий потрібний для області об’єкт?

П.С. Усі звернення можна подивитися ось тут - https://drive.google.com/drive/folders/1rKBflQbKaVUo1XsVStaSvmy-vZjdtbG2?usp=sharing

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Стокгольмський синдром або коротко про історію відділення поліклініки на Гравітоні

Вся історія боротьби за якісне надання медичної допомоги мешканцям мікрорайону Гравітон особисто для мене це історія стокгольмського синдрому. Іноді мені здається, що   більшість чернівчан як жертви прив'язані до своїх кривдників і неважливо, що для частини людей це   виконавча влада, а для інших - представницька. Ще у жовтні 2017 року у спільноті «Активний Гравітон» я запитала мешканців Гравітону про їхнє бажання отримувати медичну допомогу   у мікрорайоні   і звернула увагу, що терапевтів можна розмістити у приміщеннях однієї з двох поліклінік. В коментарях люди підтримали цю думку. 11 травня 2018 року   на звіті міського голови О. Каспрука    я озвучила прохання розмістити терапевтів   поліклініки 1 у приміщенні поліклініки   профоглядів.  дивитись з 1:40:00 8 місяців влада створювала робочу групу по цьому питанню.   Перше і останнє засідання робочої групи відбулося   в приміщенні   поліклініки профоглядів. Там я познайомилась

Річні підсумки підписної кампанії «Лікар для кожної сім'ї» у Чернівецькій області

З 1 квітня 2018 року в Україні розпочалась загальнодержавна кампанія «Лікар для   кожної сім'ї». Громадяни України   вперше отримали справжню можливість вільного вибору   свого лікаря (сімейного лікаря, терапевта, педіатра). Ця кампанія започаткувала конкуренцію не лише серед лікарів, а й серед медичних закладів за кожного пацієнта.   Оскільки, фінансування закладів відбувається за новою моделлю від Національної служби здоров’я - за кожного пацієнта, який уклав декларацію з лікарем медичного закладу.   На території Чернівецької області до 2018 року   - старту великої трансформації системи охорони здоров’я - працювало   22 комунальних заклади, які надають первинну медичну допомогу, з них: 7 комунальних закладів Чернівецької міської ради; 11   комунальних закладів районних рад; 4 комунальні заклади, засновники яких є об'єднані територіальні громади. Впродовж 2018 року в   об'єднаних територіальних громадах Чернівецької області створили ще   14 комунальних неком